WEconomy, van oude economie naar nieuwe verdienmodellen

U bevindt zich hier::Home/Regionaal nieuws/WEconomy, van oude economie naar nieuwe verdienmodellen

WEconomy, van oude economie naar nieuwe verdienmodellen

Download hier de presentatie van Jan Jonker

Dinsdag 29 november vond de 24ste MKB Ondernemersavond plaats. De avond vond plaats op een unieke locatie: Groningen Airport Eelde. De ondernemers werden verwelkomd met een uitgebreid broodjesbuffet en rond de klok van zeven opende Evelien Bouma van de Goede Gastvrouw de MKB Ondernemersavond. Tijdens haar opening stijgt er nog een vliegtuig op vanaf de landingsbaan, welke vertrekt naar Kopenhagen. Het thema van de avond was: WEconomy, van oude economie naar nieuwe verdienmodellen.

Na de opening van Evelien Bouma wordt het welkomstwoord gedaan door Joost van Keulen, wethouder gemeente Groningen. Joost heet iedereen nogmaals van harte welkom en vertelt de zaal dat het vliegveld het middelpunt van de actualiteit is de laatste tijd. Joost vertelt dat het noodzakelijk is om het vliegveld overeind te houden, omdat dit vliegveld de belangrijkste schakel is in de transport van Noord Nederland.

Na het welkomstwoord van Joost van Keulen gaat het woord naar Marco van de Kreeke, directeur Groningen Airport Eelde. Hij heeft het erover dat het vliegveld ‘dé toegangspoort’ wordt voor mensen vanuit de hele wereld naar Noord Nederland toe. Marco vertelt dat er heel veel nieuws is over de verdienmodellen van het vliegveld. Wat kost nou zo’n vliegveld en wat levert het op. Tijdens het praatje van Marco wordt er een filmpje getoond van het GRQ business programma. GRQ is de luchthavencode van Groningen Airport Eelde.

Martine Hamminga, vertegenwoordigster van het GRQ business programma, vertelt na het filmpje dat het vliegveld een cruciale rol speelt in de infrastructuur van Noord Nederland. Het vliegveld trekt veel toeristen en zakenlui aan. Groningen Airport Eelde heeft een dagelijkse verbinding met Kopenhagen. Via Kopenhagen zijn er 26 andere bestemmingen de rest van de wereld in. Hierdoor wordt dit vliegveld een belangrijke schakel voor zakenlui.

Na het filmpje en het praatje van Marco neemt Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen, het woord over. Jan Jonker is leraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en vertelt dat hij de mooiste baan van iedereen heeft. Hij mag kijken hoe de wereld zich ontwikkelt en reist de wereld over om deze ontwikkelingen te mogen zien. Jan houdt zich bezig met economische ontwikkelingen. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar nieuwe businessmodellen en hij betoogt dat we in een veranderende samenleving op zoek moeten naar andere verdienmodellen. Hij heeft hierover veel geschreven en lezingen gehouden. Jan brengt een duidelijke boodschap over aan de ondernemers: we zijn terecht gekomen in een tijd waar veranderingen fundamenteel zijn en enorm snel gaan.

Jan vertelt de zaal dat het digitale tijdperk is aangebroken. Dit betekent een enorm scala aan nieuwe diensten van het internet. Producten kunnen met elkaar verbinden in een heel hoog tempo, waardoor er op allerlei verschillende manieren communicatie ontstaat tussen deze producten. Jan is van mening dat er allemaal nieuwe verdienmodellen gaan ontstaan en dat producten gaan veranderen naar diensten.

Na de lezing van Jan Jonker is het tijd voor het panelgedeelte. Er worden vier ondernemers naar voren geroepen en deze nemen plaats op een barkruk. De panelleden zijn:

Roelof de Vries: van schildersbedrijf de Vries. Hij vertelt ons dat hij met zijn organisatie dingen anders organiseert. Hij kijkt niet naar de hype van vandaag maar naar de toekomst.

Gerard de Boer: eigenaar van Initio, strategisch communicatiebureau. Gerard heeft een verdienmodel ontwikkelt om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en heeft op dit moment twee ventures lopen.

Rutger van Zuidam: eigenaar van DutchChain. Rutger is bezig met een software and service development, een nieuwe economie maken met behulp van blokchain.

Harm Wondaal: projectleider/adviseur bij HR Groep. HR is de grootste producent van verkeersborden in Nederland. Zij zijn bezig om alle verkeersborden te voorzien van een sensor die communiceert met een netwerk. Hierdoor ontstaat een groot netwerk van data voor het bevorderen van de verkeersveiligheid.

Met een inspirerende lezing en een inspirerend panelgedeelte was het programma van de MKB Ondernemersavond ten einde gekomen. Evelien Bouma sloot de avond af en daarna was het tijd voor de netwerkborrel in het restaurant. Het was een zeer geslaagde avond. Op naar de volgende, tevens de 25ste, MKB Ondernemersavond in 2017!

By | 2016-12-09T13:33:59+00:00 9-12-2016|Regionaal nieuws|0 reacties

About the Author:

Laat een reactie achter